lauantai 23. tammikuuta 2016

Oppi&Ilo -tuotteiden testailua

Tänään pidettiin erilaisten Oppi&Ilo -tuotteiden testailupäivä. Testissä oli lautapeli Hoksotin (4+), Puuhapinkka (4-6v.), Kirjainkivaa (5-7v.), Mysteeripakka (8-12v), Kohti koulua -puuhakirja (5-7v-), Luontoretki -avaimenperäpakka (5-12v.) ja Minä itse osaan  vastata -puuharkortit (3-5v.). Testiryhmä muodoistui aikuisista sekä 10v., 7v., 5v., 4v. ja 3 v. lapsista. Tässä lyhyet arvostelut kaikista.

Minä itse osaan vastata -puuhakortit (3-5v.)
Juuri kolme täyttävä lapsi osaa hienosti jo vastata kysymyksiin ja selvästi nautti onnistumisesta. Kortit on hauskalla idealla tehty, lapsi vastaa laittaen oman sormensa oikeasta kolosta, kääntää kortin ja katsoo onko Yrre-orava sen aukon kohdalla, eli onko vastaus oikein. Pienimmät lapset eivät vielä osaa itse päätellä, mitä kortissa kysytään, joten vanhemman sisaruksen pitää olla vierellä selittämässä. Neljävuotias taas pärjää korttien kanssa yksinään, hoksaa jo kuvia katsellessaan, mitä kysytään. Kysymykset ovat selkeitä "Minkä värinen on mustikka", "Mikä on koiran herkkua", "Mitä paketissa on sisällä" ja "Mikä on saman kokoinen". 5-vuotiaalle peli oli jo aivan liian helppo.

Puuhapinkka (4-6v.)
Puuhapinkka sisälsi 100 erilaista tehtävää. Haastetta oli jo selkeästi enemmän kuin edellä arvostellussa ja tehtäviä oli sekä helpompia että vaikeampia. 5v. viihtyi korttien parissa hyvin ja jopa 7v. viihtyi niiden parissa vielä hyvin, vaikkei niistä varsinaisesti ehkä haastetta hänelle enää ollutkaan. Voin suositella hyvillä mielin, kehittävät kynänkäyttöä, päättelyä jne.

Kirjainkivaa (5-7v.)
Tästä on muodostunut oma lempparini. Korttien avulla opetellaan kirjaimet sekä tunnistamaan kirjaimet kirjoitetusta tekstistä sekä kuulostelemalla sanaa. Hyvä tuki, kun opetellaan lukemaan. Kun lukemisen alkeet on opittu, löytyy korteista pieniä ristikoita, sekä sanojen etsimistä.

Kohti koulua -puuhakirja (5-7v.)
Hiukan haastavampi puuhakirja, joka sisältää loogista päättelyä, numeroita ja kirjaimia. Kiva kirja viskareille ja eskareille, mutta eka luokkalaiselle ehkä jo turhan helppo.

Luontoretki -avaimenperäpakka (5-12v.)
Suurin positiivinen yllätys äidille. Pakassa on selkeä piirroskuva suomalaisista puista, sammaleista, jäkälistä, sienistä, marjoista ja yleisimmistä niittykukista. Jokaisesta on selkokielisesti kerrottu muutama fakta ja lisäksi korteissa on mukana testailuvinkkejä. Myrkylliset kukat ja marjat on merkitty kuvin ja tekstein. Yli 30-vuotias äiti joka on ikänsä kulkenut metsissä oppi korteista yllättäviä asioita ja voin uskoa, että kun kesällä saadaan kortit mukaan reppuun metsäretkille tai ihan vain kotipihalle, niin lasten kanssa opitaan vielä monta asiaa lisää.

Mysteeripakka (8-12v.)
Jälleen oikein asetettu ikäraja. 7-vuotias koki tehtävät vielä turhan haasteellisiksi, kun taas 10-vuotias joutui osan korttien kohdalla oikeasti pohtimaan ratkaisuja, niitä hoksaamatta. Testaajana oli poika, jonka kiinnostuksen kohteena on lähinnä jääkiekko, joten yllätyin positiivisesti, että hän oma-aloitteisesti palasi aina korttien pariin. Kompakysymysten parissa viihtyi myös aikuiset.

Hoksotin (4+)
Ensimmäinen testikierros pelattiin aikuisten kesken, lopputuloksena totesimme pelin olevan nopea ja helppo. Pelissä on kaksi eri tasoa ja sen lisäksi peliä voi vielä vaikeuttaa molemmilla tavoilla pelattaessa, joko vaihtamalla pelilaudan joka kierroksella tai pysymässä koko ajan samalla. Pelin ideana on hakea kuvista jotain tiettyä yksityiskohtaa. Pelissä harvoin kukaan voittaa tai häviää, sillä aikaa on riittävästi. Auttaa lapsia selvästi hahmottamisessa.

Loppuyhteenveto
Tänään meni helposti viisi tuntia pelaillessa ja 100 kortin pakoissa jäi vielä suurin osa käyttämättä. Itse arvostan sitä, ettei mikään korteista tai peleistä ole kertakäyttöisiä, kaiken saa pyyhittyä pois ja aloitettua alusta, taloudellisesti suuri säästö, kun ajattelee kolmelapsista perhettä. Korttien parissa viihdyttiin yksin ja yhdessä. Kortit kehittävät erillaisia loogisia päättelytaitoja, hahmottamista, lukemista ja laskemista kivalla tavalla. Ja vielä suurena plussana sanottakoon, että tuotteet eivät todellakaan ole ylihinnoiteltuja.

Terkuin,
Tuija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti